Poznejte všechny účinky kratomu

Je velmi zajímavé, jak může jedna jediná bylina působit na tělo různými účinky. Nejpozoruhodnější je v tomto ohledu kratom (Mitragyna speciosa). Má širokou škálu účinků na lidský organismus, které závisí na dávkování, druhu kratomu a individuální citlivosti uživatele. Jeho účinky jsou způsobeny především dvěma hlavními alkaloidy – mitragyninem a 7-hydroxymitragyninem, které působí na opioidní receptory v mozku. Možná je i vaším cílem kvalitní kratom, ale nejprve je vhodné znát všechny jeho účinky. Účinky kratomu se mohou pohybovat od stimulujících až po silně sedativní, a to v závislosti na dávce.

Stimulační účinky

V menších dávkách (1–5 gramů) kratom působí jako stimulant podobně jako kofein. Tyto účinky jsou běžné u bílých a zelených druhů kratomu.

  • Zvýšení energie: Mnoho uživatelů pociťuje zvýšení fyzické energie a vitality. Kratom může být používán jako přirozený povzbuzovač pro lepší výkon při fyzické práci nebo sportu.
  • Zlepšení soustředění a pozornosti: Některé druhy kratomu mohou zlepšit mentální jasnost, koncentraci a produktivitu, což může být prospěšné při intelektuální práci.
  • Euforie: Nižší dávky mohou vyvolat mírné pocity euforie, zlepšení nálady a optimismu.
  • Zvýšení sociální interakce: Uživatelé mohou cítit větší chuť ke komunikaci a sociálním interakcím, podobně jako u mírných stimulantů.

Analgetické účinky (úleva od bolesti)

Ve středních až vyšších dávkách (3–8 gramů) působí kratom jako analgetikum, tedy prostředek k tlumení bolesti. Tento účinek je častý u červených druhů kratomu.

  • Úleva od bolesti: Kratom je populární mezi lidmi, kteří trpí chronickou bolestí, jako je artritida, fibromyalgie, bolesti svalů a kloubů, migrény či neuropatické bolesti. Pomáhá zmírnit bolesti podobně jako opioidy, ale s nižším rizikem než syntetické léky.
  • Zmírnění svalového napětí: Kratom může snižovat svalové napětí a křeče, což z něj dělá oblíbenou volbu při léčbě bolesti spojené s fyzickým napětím nebo úrazy.

Sedativní a relaxační účinky (vyšší dávky)

Ve vyšších dávkách (6–12+ gramů) má kratom silně sedativní a relaxační účinky. Tyto účinky jsou nejvíce výrazné u červeného kratomu.

  • Silná sedace: Vyšší dávky mohou vyvolat ospalost, pocit únavy a hluboké uvolnění. Kratom může být užíván jako přírodní prostředek k navození klidu a odpočinku, například při nespavosti.
  • Zmírnění úzkosti a stresu: Mnoho uživatelů hlásí snížení pocitů úzkosti a stresu, což činí kratom atraktivní pro ty, kteří trpí úzkostnými poruchami.
  • Relaxace a pocit pohody: Vysoké dávky mohou přinést intenzivní pocit uvolnění, fyzické i mentální, což je užitečné pro zmírnění napětí nebo nespavosti.

Euforické účinky

Kratom může, zejména při středních dávkách (3–6 gramů), vyvolat silnější pocit euforie a zlepšení nálady. Tento účinek je běžnější u bílého a zeleného kratomu, i když jej někteří uživatelé zažívají i u červeného kratomu.

  • Pocit pohody a radosti: Kratom zlepšuje náladu a může přinést pocit štěstí a spokojenosti. Uživatelé popisují zvýšení optimismu a celkového pocitu psychické pohody.
  • Snížení depresivních symptomů: Někteří lidé používají kratom k boji proti symptomům deprese, zejména pokud preferují přírodní alternativy k antidepresivům.

Zlepšení spánku

Kratom, zejména v červené variantě, je oblíbený mezi lidmi, kteří mají problémy se spánkem. Ve vyšších dávkách (6–10 gramů) působí sedativně a může pomoci navození kvalitního spánku.

  • Léčba nespavosti: Kratom může pomoci lidem, kteří trpí nespavostí, protože pomáhá zklidnit mysl a tělo, což usnadňuje usínání.
  • Zlepšení kvality spánku: Uživatelé hlásí hlubší a klidnější spánek s méně probouzením v průběhu noci.

Zlepšení nálady a snížení úzkosti

Kratom může snižovat pocity úzkosti a stresu, a to jak v nižších, tak ve středních dávkách. Uživatelé často hlásí snížení psychického napětí a zlepšení celkové duševní rovnováhy.

  • Snížení stresu a nervozity: Kratom může pomoci lidem trpícím generalizovanou úzkostnou poruchou, sociální úzkostí nebo stresem souvisejícím s každodenními starostmi.
  • Zlepšení sebedůvěry: Někteří uživatelé kratomu uvádějí, že jim pomáhá cítit se sebevědomější a pohodlnější v sociálních situacích.

Úleva od opioidní závislosti

Kratom se používá k léčbě závislosti na opioidech, protože jeho alkaloidy působí na stejné receptory jako opioidy, ale s menším rizikem závislosti a předávkování. Může pomoci při zmírnění abstinenčních příznaků.

  • Zmírnění abstinenčních příznaků: Kratom může pomoci snížit bolest, úzkost, nespavost a neklid, které jsou běžné při vysazování opioidů.
  • Kontrola touhy po opioidech: Mnoho lidí používá kratom jako náhradu za opioidy nebo k omezení jejich závislosti.

Trávení a zažívací problémy

V tradiční medicíně byl kratom někdy používán k léčbě trávících potíží, zejména průjmu.

  • Léčba průjmu: Některé druhy kratomu mají mírné stahující účinky, což může pomoci při akutním průjmu.
  • Snížení chuti k jídlu: Uživatelé často uvádějí, že kratom snižuje jejich chuť k jídlu, což může být užitečné pro ty, kteří chtějí omezit nadměrné jídlo.

Účinky kratomu se liší v závislosti na dávkování, druhu kratomu a citlivosti jednotlivce. Od stimulačních a energizujících účinků při nižších dávkách po analgetické a sedativní účinky při vyšších dávkách. Kratom má potenciální přínosy, ale je třeba ho užívat s opatrností, protože dlouhodobé užívání může vést k závislosti a vedlejším účinkům. Pro nákup kratomu doporučujeme český eshop Kratomworld.cz. Pořídíte zde různé druhy kratomu a také se vám zde nabízí různé další přírodní produkty, jako je například Maca, Shilajit guma, CBD a další.

Klasický nebo dynamický QR kód? To je, oč tu právě běží

Dopravní značení jedině od expertů v oboru